A leonbergi fajta megteremtője Leonberg város tanácsosa, Heinrich Essig (1808-1889). Essig nagy állatbarát volt, és meg volt győződve róla, hogy városának neve összefügg az oroszlán (leo) szóval, ezért tudatosan oroszlánszerű kutyát akart kitenyészteni. Bernáthegyi, újfulandi és a pireneusi nagytestű kutyák hosszadalmas keresztezéséből jött létre végül a LEONBERGER fajta elöszőr 1846.-ban.

Általános megjelenése: Eredeti felhasználásának megfelelően a leonbergi nagyon nagy, erős, izmos, ám mégis elegáns nagytestű kutya. Harmonikus testfelépítés és öntudatos nyugalom, ám mindazonáltal élénk temperamentum jellemzi. Különösen a kanok hatalmasak és erőteljesek.
Arányok: A marmagasság és törzshosszúság aránya 9:10. A mellkas mélység megközelíti a marmagasság felét.
Magatartás és karakter (wesen): Mint családi kutya, a mai lakás- és életviszonyok között kellemes társ, melyet nehézség nélkül bárhová magunkkal vihetünk, és kifejezetten gyermekszerető. Sem nem félénk, sem nem agresszív.
Mint kísérőkutyakellemes, engedelmes és rettenthetetlen társ, minden élethelyzetben.

A kívánatos wesenhez tartozik különösen:

- az önbizalom és szuverén higgadtság

- közepes temperamentum (többek között a játékösztön is)
- alárendeltségre való hajlam
- jó tanulási képesség és emlékezet
- zajokkal szembeni érzéketlenség

Fej: Egészében tekintve mélyebb, mint amilyen széles és inkább hosszan elnyújtott, mint tömzsi. A fang aránya a koponyatetőhöz 1:1. A bőr mindenütt feszes, nincsenek homlokráncok.
Fejarányok: Oldalról és elölről nézve kevéssé domború, a törzsnek és a végtagoknak megfelelően erős, de nem nehéz. Hátsó része nem lényegesebben szélesebb, mint a szemeknél.
Stop: Világosan felismerhető, de csak mértékletesen kidolgozott.
Orr: Fekete.
Fang: Inkább hosszú, sosem hegyesen végződő, az orrhát egyenletesen széles, sosem besüllyedő, inkább enyhén domború.
Ajkak: Feszesek, feketék. A szájzug zárt.
Állkapocs/fogazat: Erőteljes állkapocs tökéletes, szabályos és teljes ollós harapással, a felső fogsor hézag nélkül zárul az alsóra, a fogak függőlegesen állnak. Követelmény a 42 egészséges, a fogképletnek megfelelő fog, az M3 hiánya és a tétreharapás megengedett
Pofa: Csak kevésbé szélesedő.

Szemek: Színük a világosbarnától a sötétbarnáig terjed, utóbbi a kívánatos. Oválisak, sem nem mélyen ülők, sem nem kidülledők, egymáshoz nem túl közel helyezkednek el, de nem is túl távol. A szemhéjak feszesek, a kötőszövet nem látható, nem vöröses színű.
Fülek: Magasan és nem túl hátul tűzöttek, lelógóak, közép nagyok, feszesek, húsosak, szépen lekerekített végekkel, dús szőrzettel borítottak.
Nyak: Lágy ívben, törés nélkül megy át a nyakba, a torokbőr nem laza vagy lebernyeges.
Mar: Kidolgozott, kifejezett, különösen a kanoknál.
Hát: Feszes, egyenes, széles.
Ágyék: Széles, erős, jól izmolt.
Far: Széles, viszonylag hosszú, lágyan lekerekített, folyamatosan megy át a farktőbe, nem túlnőtt.
Mellkas: Széles, mély, legalább könyékig érő, nem túl hordó alakú.
Alsó vonal: Csak enyhén felhúzott.
Farok: Nagyon dús szőrrel borított, állásban egyenesen lelógó, mozgásban csak enyhén ívelt és lehetőleg nem a hátvonal meghosszabbításában, felül hordott. A csánk alá ér.
Végtagok: Nagyon erősek, különösen a kanoknál.
Mellső rész Mellső végtagok: Egyenesek, párhuzamosak és nem szűken állóak.

Lapocka/felkar: Hosszú, ferdén elhelyezkedő, egymással nem túl tompa szöget képeznek, jól izmolt.
Lábközép: erős, szilárd, elölről nézve egyenes, oldalról nézve közel függőleges.
Mancsok: Egyenes állásúak, sem kifelé, sem befelé nem fordulnak, gömbölydedek, zártak. A lábujjak jól íveltek, a talppárnák feketék.
Hátulsó rész
Hátulsó végtagok: Hátulról nézve párhuzamos állásúak, nem túl szukek. A csánkok és a mancsok sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. A farkaskörmöket el kell távolítani.
Medence: Ferdén fekvő.
Comb: Meglehetősen hosszú, ferdén elhelyezkedő, erősen izmolt. A comb és a lábszár határozott szöget képez.
Csánkízület: erős, határozott szögelés a lábszár és a lábközép között.
Mancsok: Egyenesen állóak, csak kissé hosszúkásak, a lábujjak íveltek, a talppárnák feketék.
Jármód: Térölelő, egyenletes mozgás minden jármódban, határozott előrelépés és jó lendület. Lépésben és ügetésben, elölről és hátulról nézve, egyenes vonalú végtagvezetés.
Szőrzet: A közepesen puhától a durváig terjed, bőségesen hosszú, testhez simuló, választék nélkül. A jó aljszőrzet ellenére a test körvonalai mindenhol felismerhetőek. Sima, a gyengén hullámos megengedett, a nyaknál és a mellkasnál - különösen a kanoknál - sörényt képez. A mellső végtagok határozottan szőrözöttek, a hátsó végtagokon kifejezett gatya.
Szín: Oroszlán sárga, vörös, vörösesbarna, még a homokszín is (fakó sárga, krémszínű) és ezek minden kombinációja, mindenkor fekete maszkkal. Fekete szőrvég megengedett, mindazonáltal a fekete nem lehet meghatározó a kutyaalapszínére nézve. A fekete szín túlzott hangsúlyossága hátrányként értékelendő. Az alapszín kivilágosodásai a farok alsó részén, a nyaki fodornál, a mellső végtagok zászlóin és a gatyán nem lehetnek olyan határozottak, hogy az alapszínnel való harmóniát zavarnák. Kis fehér mellfolt vagy vékony mellcsík és fehér szőr a lábujjakon tolerált. A maszknak a szem a vonaláig kell terjednie, jól felismerhetően. Hiba a tört vagy árnyékolt maszk, a maszk hiánya a tenyésztésből kizáró ok.

Marmagasság: Kanok 72-80 cm, ajánlott középmérték 76 cm. Súly: Kanok: 70-90kg 

                            szukák 65-70 cm, ajánlott középérték 70 cm. Súly: Szukák: 60-70kg
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden csekély eltérés hiányosságnak, minden határozott eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg, és figyelembe kell venni, hogy mennyiben érinti a lényeges dolgokat (elsősorban magatartást, típust, harmóniát és mozgást).
Tenyésztésből kizáró hibák:
gyáva és agresszív kutyák
kifejezett pontyhát, erősen süllyedt hát, a mellső mancsok extrém kicsavarodása, teljesen elégtelen szögellés a vállnál, könyöknél, térdnél vagy csánknál
kevesebb fog (kivéve M3), előre- vagy hátraharapás, egyéb harapáshibák
erősen gyűrűs farok vagy túl magas gyűrűs farok
göndör vagy erősen hullámos szőrzet; színhibák (barna, barna orral és barna talppárnákkal, fekete-cser, fekete, ezüst, vadszín)
a maszk teljes hiánya
barna orrtükör, barna talppárnák
nagyon erős pigmenthiány az ajkakon
szemek barna rész nélkül
túl sok fehér (a lábujjaktól a lábközépig terjedő, tenyérnyinél nagyobb mellfolt, fehér más helyeken)
entrópium, ektrópium
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.