Számtalanszor kérdezték már tőlem, hogy úristen mennyit ehet ez a kutya, hisz méretét tekintve óriási. Erre mindig elmondom,hogy nem eszik többet, mint akár egy német juhász, hisz bár igaz, hogy minőségi táp szükséges a felneveléséhez, de abból sem kell sok, mindig fel van tűntetve adott tápon, hogy mennyi szükséges a kutya életkorának megfelelően. Bár nagytestű, de alapvetően a leonberger egészséges fajta, nem nyáladzik, nem fogékony a betegségekre, igaz a gyomorcsavarodásra sajnos hajlamos. Imádja a telet a minuszokban érzi magát a legjobban, ezért a nyári hőség olykor megterhelheti a szervezetét, ezért gondoskodni kell árnyékról és friss vízről!

Leonbergi kölyköt amikor elhozzuk a tenyésztőjétől az első perctől fogva sokat kell vele foglalkozni, be kell vonni a család életébe. Nagyon intelligens fajta így célszerű már kiskorától tanítani akár eljárni vele kutyaoviba, kutyaiskolába. A fegyelmezés sose erőszakos módszerrel történjen.

Például a kutyaiskoláról szóló könyveket egy nap alatt képes elsajátítani(ül, fekszik, sétál, visszajön stb.).

 

A Leonbergi etetése:

 

3hónapos koráig: naponta 4szer

 

3-6hónapos kora között naponta: 3szor

 

6-12 hónapos kora között naponta: 2szer

 

Utána is inkább kétszer kapjon naponta ételt, alkalmanként kevesebbet. Az étkezés utáni nyugalom biztosítása a megfelelõ idõpont kiválasztásával egyszerûen megoldható. Az étel mennyisége és minõsége már kölyökkortól nagyon fontos, rendkívül gyors fejlõdési üteme miatt.

 

Az etetés ideje ne haladja meg a 20percet, s ez után vegyük el az ételmaradékot előle!

 

TILOS!

 

-csokival etettni,

 

- csipős vagy túl fűszeres ételt adni,

 

- túlságosan zsíros ételt vagy maradékot adni,

 

- nyersen disznóhúst adni, főzve természetesen szabad

 

- üreges vagy szilánkos csirke, pulyka csontokat adni,

 

Védőoltások:

 

1, 6-8 hetes kor parvovírus elleni védőoltás

 

2, 8-10hetes kor kombinált védőoltás

 

3, 10-12 hetes kor kombinált ismételt oltás

 

4, 14-16 hetes korismétlő oltás

 

5, 16-18 hetes korban veszettség elleni védőoltás

 

6, 10 hónapos korban ismétlő kombinált védőoltás

 

7. utána évente veszettség és kombinált védőoltás szükséges!

 

Kiskutyákat 2-4 hetente féregteleníteni kell, Felnőtt kutyákat évente min 2-3 alkalommal, főleg ha kisgyermek van a családban!

 

A bébikor "habbundáját" követõ elsõ téli szõrzet hatalmas mackót varázsol. Az ezt követõ vedlés után sok gazda megrémülve attól, hogy "feleakkora" maradt a kutyusa, erõteljes súlynöveléssel próbálja a látványos tömeget elérni. A születetten arányos felépítésõ kutyáknál is maradandó elváltozást okoz a tartós túlsúly; kifelé forduló mancsok, süppedt, "nyerges" hát mellett a szívet is megterhelik. Mindezek az élettartam rövidüléséhez és az idõskori életminõség romlásához vezethetnek!

Az ízületek fejlõdésénél is a tartás a meghatározó (a fajta még most is alapvetõen mentes a diszpláziától). Két éves kor alatt még kiképzés során sem ajánlott a lépcsőzés, kúszás, és a bicikli mellett futtatást sem a leóknak találták ki. Az ízületeik füvön fejlõdnek szépen, a csiszolt felületek teljesen tönkretehetik.

 

Imádja a vizet. Még az egyszerű ivásból is képes fürdést rendezni. Mancsán az ujjak között úszóhártyája van. Az úszás egyébként is a leginkább ajánlott sport, a növekedés során érzékeny ízületeket a nagy súly nem terheli annyira.

 

Szõrzete könnyen kezelhetõ, de rendszeres - hetente egyszeri fésülést - ápolást igényel. A test legnagyobb felületén öntisztuló, durva felületû, igazából a fülek mögött, és a zászlóknál hajlamos filcesedésre. Samponos lemosást csak extrém szennyezõdésnél (pl. olaj, túl sok alga) használjunk, vétek az esõ elleni vízlepergetõ réteget gyengíteni. A sár száradás után sûrû, vékony szálú kefével puha porként eltávolítható.

A mindennapi kurkászó simogatás gyakran kullancsvadászatot is jelent. Sajnos hazánkban már a kullancsok legalább fele fertõzött, ami így nem kellemetlenséget, hanem életveszélyt jelent kutyáinkra. A nagy bunda miatt csak a megelõzés nyújthat védelmet.

Gyakran külföldre, fõleg délebbre utazó kutyáinknál a szívférgesség megelõzésére is gondolni kell. Nehezen diagnosztizálható, ugyanakkor utazás elõtti kezeléssel egyszerûen kivédhetõ (bõrfelületre dörzsölt cseppekkel).

 

Érzelmi nevelés és szocializáció

A leonbergi akkor teljes, ha karaktere, "Wesen"-je is a fajtára jellemzõ.

Eleven, érdeklõdõ kutya.Oltások után már kölyökkorban hozzá kell szoktatni minden típusú közlekedéshez, minél több ember és más kutya közelségéhez.

 

Könnyen tanul, egész fiatalon elsajátítja a legfontosabb "vezényszavakat". A Leonbergi kutya szívesen utazik. Igazából csak a gazdi ideje és kedve a korlátja tudásának. Bármit megtesz, amire a gazda örömmel és simogatással reagál. Nem egy-emberes kutya, a szûk családot nagy szeretettel veszi körül, nemcsak "megtûri". Rajong a gyermekekért szinte sajátjaként szereti őket, ezt saját tapasztalatom főleg mollykánk a szuka kifejezetten anyáskodó típus.

Minden más élõlénnyel is kiemelkedõen kedves és jóindulatú, igyekszik jó kapcsolatot kialakítani.Szereti a nagy családot, szívesen él falkában.2-2½ éves korára fejlõdik ki teljesen, ekkor már nevelés nélkül is õrzi családját és saját territóriumát (kertet, lakást). Célszerû a kertben kennel kialakítása, vagy a kertrész leválasztása a bejárattól. Ez a hivatali személyekkel - számlás, postás, esetleges ügyfelek stb. - szemben nem teszi lehetõvé az azonnali "bizalmaskodást". A kutyában hamar tudatosul, hogy a tágabb családi körbe a gazdi beengedi, míg idegenekkel szemben nem árt némi tartózkodás. Nyíltszívû, mérhetetlenül nagylelkû, ez harcmodorában is tükrözõdik. Mint a legtöbb molosszoid fajta, kihasználva nagy tömegét ledönti ellenfelét, és leszorítva tartja. Ha nincs rákényszerítve, inkább kerüli a konfliktust; sok leonbergi élete végéig nem okoz vérzõ sérülést. Természetesen, ha a gazdi életét érzi veszélyben, vagy valóban végletekig hergelik, félelmetes ellenfél. Hatalmas termetéhez kifejlett korban meglepõ gyorsaság, robbanékonyság párosul. A kanok súlya meghaladhatja a 80 kg-ot, így a gazda feltétlen engedelmességre kell, hogy nevelje.Ennek módja azonban a határozottságon kívül csak a rengeteg szeretet! A durvaság, a láncon tartás, a magány egy életre elveszi önbizalmát, félénkké vagy agresszívvá teszi. A szeretet nélkül felnõtt, elbizonytalanodott leonbergi éppolyan veszélyessé válhat, mint más elvadult kutya.

Kellemes társ a sétánál is, 4-5 méternél távolabb nem szívesen megy a gazditól (fontosabb számára, mint egy megugró nyuszi), a lemaradó családtagokat látványosan bevárja.

Gondos anya, a hatalmas kanok pedig kedves esetlenséggel lépkednek a kicsik között. Türelemmel mutatják meg, hogy hol a határ, amit egy ifjú tûfogú leogengszter még megengedhet magának.A leonbergi általában 7-9 évig él, de megfelelõ tartás mellett jó tíz évig is bearanyozhatják napjainkat.

 

Hazai állomány

Az elsõ leonbergi kiskutyák 1915-1920 között lettek törzskönyvezve hazánkban. A magyar kynológia és a leonberger gazdik nagy örömére igazán kiemelkedõ eredményeket mondhatunk magunkénak.

 

Finom illatú, dús bunda, mélyen zengő hang, intelligens tekintet és kedves mosoly, gyönyörű, méltóságot és erőt sugárzó tartás teszi páratlanná a leonbergi fajtát.

És az, hogy valóban élvezet velük együtt élni.